Soul of Fire Bogdan Nikiel (w kategorii urządzenie ogrodowe)
Oryginalny w formie i klimatyczny, kopułowy piec chlebowy w połączeniu z kominkiem z funkcją grilla, tynkowany bieloną gliną i częściowo oblicowany cegłami rozbiórkowymi. Dodatkowego uroku realizacji nadaje atrakcyjna i praktyczna wnęka na drewno.
Budownictwo Naturalne Ryszard Buczek (w kategorii kuchnia)
Tradycyjny w formie, tynkowany gliną i bielony piec na pizzę oraz trzon kuchenny. Ze względu na to, że dom został wybudowany w środku lasu i zdarzają się przerwy w dostawie prądu, piec służy również jako ogrzewanie. Realizacja została wykonana z naturalnych materiałów, idealnie wpisując się w styl i klimat wnętrza domu.
Kominkarnia Iwo Knobloch (w kategorii piece i techniki zduńskie)
Piękny piec kaflowy, którego sercem jest palenisko piecowe HKD 5.1 marki Brunner, z krążkami ceramicznymi i sterownikiem spalania marki Tatarek. Realizacja powstała w obudowie niezwykle bogato zdobionych kafli, pochodzących z Kaflarni Kafel-Kar, o barwie lazurowej.
Kominki „Toma” Tomasz Warchoł (w kategorii kominek)
Niezwykłe miejsce wymagało nietuzinkowego kominka. I tak w domu Anny Dereszowskiej na Mazurach powstał kominek, którego sercem jest wkład kominkowy marki DefroHome. W realizacji wykorzystano płytki ceramiczne na indywidualne zamówienie oraz granit Absolut Black. Materiały te idealnie współgrają z wnętrzem w stylu rustykalnym i z naturalnymi, drewnianymi dodatkami oraz elementami roślinnymi.
EV P.H.U. Ewa Przewoźna (w kategorii kominek)
Prosta bryła kominka, piękne, granatowe kafle oraz precyzja wykonania i dbałość o zachowanie proporcji pokazują, że nie trzeba szukać wymyślnych rozwiązań, by stworzyć piękny, dopasowany do wnętrza kominek. Czasem mniej znaczy więcej, a klasyka obroni się sama. W realizacji wykorzystano wkład kominkowy marki Unico oraz kafle z kaflarni Riwal Ceramika i Szkło.